דילוג לתוכן

The Israel Association for Emergency Medicine

כלי מציאות מדומה יעילים יותר להכשרת צוותי חירום לאר”ן. Exploring the role of virtual reality in preparing emergency responders for mass casualty incidents

משקפי מציאות מדומה

במחקר נמצא כי בהשוואה להכשרה מסורתית, הדרכה באמצעות מציאות מדומה מפחיתה עומס מנטלי ותסכול ומשפרת את דיוק הדיווח בקרב צוותי רפואת חירום. 

חקר שבחן את השימוש בכלים של מציאות מדומה להכשרת צוותי חירום לאירועים רבי נפגעים מצא כי היא יעילה יותר מהדרכות מסורתיות.

במחקר, שנערך על ידי ד”ר אלנה לוחמנובה מהמחלקה לרפואת חירום, אבחון ובריאות הציבור בפקולטה ללימודי בריאות באוניברסיטת מערב בוהמיה בצ’כיה, נמצא כי הדרכה באמצעות מציאות מדומה מפחיתה עומס מנטלי ותסכול ומשפרת את דיוק הדיווח בקרב צוותי רפואת חירום. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת Israel Journal of Health Policy Research.

במחקר השוואתי השתתפו 37 פרמדיקים בשנה השלישית ללימודיהם, שכבר השלימו שנתיים של הכשרה מעשית ברפואת חירום. המשתתפים חולקו לשתי קבוצות: קבוצת ניסוי שעברה הדרכה מבוססת מציאות מדומה, וקבוצת ביקורת שעברה הדרכה מסורתית באמצעות בובות תרגול וציוד אמיתי. יישום המציאות המדומה דימה תאונת דרכים רבת נפגעים, תוך התמקדות בטריאז’ וניהול מטופלים.

הממצאים המרכזיים של המחקר היו מרשימים. המשתתפים בקבוצת המציאות המדומה הפגינו עומס מנטלי נמוך משמעותית (p<0.001) ורמות תסכול נמוכות יותר (p=0.021) בהשוואה להכשרה המסורתית. הדיוק בדיווח המצב היה גבוה יותר בקבוצת המציאות המדומה (p=0.002), אם כי זמני ביצוע המשימות היו איטיים יותר בסביבת המציאות המדומה (p<0.001), ככל הנראה בשל אי היכרות עם הממשק.

מעניין לציין כי שיעורי הטעויות בטריאז’ היו דומים בשתי שיטות ההדרכה (p=0.882), מה שמעיד על רמות ביצוע דומות בסיווג מטופלים. ניטור קצב הלב לא חשף הבדל משמעותי בין הקבוצות (p=0.516). המציאות המדומה הראתה גם פוטנציאל לשיפור הריכוז והדיוק בהדרכה.

המסקנות מצביעות על כך שמציאות מדומה מהווה כלי מבטיח להכשרת צוותי רפואת חירום, במיוחד במצבים המחייבים הכשרה מהירה, כמו משברים או מלחמות. היכולת לדמות תרחישים מציאותיים בסביבה שבה ניתן להפעיל לחץ גבוה יכולה לשפר את המוכנות הן הקוגניטיבית והן הרגשית.

החוקרים ממליצים על מחקר נוסף לשיפור מערכות וממשקי המציאות המדומה, כדי להפוך אותם ליעילים יותר בקבלת החלטות בזמן אמת.

המחקר מדגיש גם שיש לראות במציאות המדומה כלי משלים להכשרה המסורתית, ולא תחליף לה. שילוב שיטות ההדרכה מבטיח הכנה מקיפה יותר של צוותי החירום, עם התמקדות הן במיומנויות טכניות והן ביכולת ההסתגלות וקבלת ההחלטות הנדרשות במצבי חירום אמיתיים.

פרסומים נוספים

כניסה לאתר

Open chat
Scan the code
האיגוד הישראלי לרפואהה דחופה
שלום, קשר ישיר עם ההנהלת האתר איך אפשר לעזור?

Direct contact with the website management
How can we help?